תן לפורטוגזי חמישה סרדינים, כיכר לחם ובקבוק יין והוא כבר מסודר.
"Nao ha festa sem comer" אין מסיבה ללא אוכל.
"Come e bebe faz o que deve" מי שאוכל ושותה – מתפקד כהלכה.
גם ירקות ופירות שהגיעו מארצות העולם החדש תפשו מקום נכבד במטבח הפורטוגלי. למשל – תירס, תפוחי אדמה, עגבניות, אננס, בננות ושאר פירות טרופיים. משקאות התה, הקקאו והקפה, כמו גם קנה הסוכר, אותם הכירו המגלים הפורטוגלים בארצות דרום מזרח אסיה, באפריקה ובדרום אמריקה, הובאו לפורטוגל ותופסים חלק נכבד בהרגלי האכילה והשתייה המקומיים. עצי הזית גדלים על אלפי דונמים בעיקר בדרום פורטוגל ולכן שמן הזית לבישול ותיבול (קיים כבר מימי הרומאים) משמש את המטבח המקומי כמו גם שום ועשבי תיבול מקומיים. מאכלים פורטוגלים אופייניים הם סרדינים על הגריל, עוף ברוטב פירי פירי חריף, דג בקלה במאות מתכונים, מרק ירקות ומגוון קינוחים כגון מוס שוקולד, פודינג אורז מתוק, פודינג קרמל, פודינג וניל עם קינמון והקינוח הנפוץ מכל – מאפים ועוגות המבוססים על חלמון ביצה ונקראים בשם doce de ovos - ממתקים שמקורם במנזרים ושמותיהם בהתאם – "בטן הנזירה", "לחיי המלאך" ועוד. המנות מאוד גדולות וחמרי גלם עתירי קלוריות (חמאה למשל). העוגייה הפורטוגזית המוכרת בעולם כולו נקראת Pastel da nata. בטיולים מאורגנים לפורטוגל נגלה שהמטבח אינו מתוחכם ומעודן כמו המטבח הצרפתי, אבל מאוד מעניין ומבוסס על מאכלי קדרה, צלייה על הגריל, מאכלי דגים, ירקות רבים ומיני בשר ודגנים: מבחר עצום של יינות וליקרים מהווים חלק בלתי נפרד מהארוחות. מהידועים הם: