וייטנאם וקמבודיה הן שתיים מתוך שלוש מדינות המכונות 'הודו-סין'.
וייטנאם, הרפובליקה הסוציאליסטית, נולדה מהאפר של מלחמת וייטנאם, כאשר הצפון והדרום התאחדו למדינה אחת והאנוי הוכרזה הבירה. מאז חלפו למעלה מ-20 שנה ומדינה זו פתחה את שעריה למערב. וייטנאם שופעת באתרי טבע מרהיבים, נופים נפלאים ואוכלוסייה צבעונית ומרתקת. הרחק מאתרי התיירות, בצפון מערב, נמצאים בני המיעוטים האתניים הססגוניים, אליהם נגיע כאשר נעלה אל סאפה.
קמבודיה היא מדינה המנסה להתאושש משלטון האימים של הקמר רוז' בשנות ה-70 של המאה הקודמת, ועדויות ניראות בעיר הבירה פנום פן. את עיקר שהותנו בקמבודיה נקדיש לאחד מ'פלאי המזרח': מקדשי אנגקור החבויים בלב הג'ונגל.
מדוע לטייל עם איילה גיאוגרפית בוייטנאם וקמבודיה
כי טסים מפנום פן לסיאם ריפ במקום לנסוע נסיעה מייגעת - בכדי להבטיח זמן טיול מקסימלי באתרים המופיעים בתכנית, אנו בוחרים לטוס בטיסת פנים בקמבודיה ונמנעים מנסיעה של 7 שעות שגוזלת יום טיול מלא.
כי לא נדחסים ברכבת בנסיעות לילה עם ארבעה נוסעים לסאפה - רק אצלנו הנסיעה לצפון באוטוסטרדה החדשה, ולינה במלונות מצוינים במקום ברכבת.
כי המלונות - בטאב המלונות מופיעה רשימת המלונות המוצעת לטיול בוייטנאם וקמבודיה. אנו מצרפים לא רק את הקישור הרשמי של המלון, שם תמיד התמונה נראית מצויינת.... אלא גם קישור לאתר טריפ אדוויזור, בו כתובה התרשמות מטיילים אחרים מאיכות המלון.
|
|
וייאטנם וקמבודיה, 16 יום – בין שבטי ההרים, דלתת המקונג ופלאי אנגקור טיול מיוחד לשומרי מסורת 3.2.20 – 17.2.20
|
|
ימים 2-1, שני-שלישי 3-4.2.20 > טיסות בינלאומיות תל אביב–האנוי
נצא בטיסת לילה להאנוי (Hanoi), אליה נגיע למחרת בערב. לאחר איסוף המזוודות נעבור למלון במרכז העיר. לינה בהאנוי.
יום 3, רביעי 5.2.20 > נסיעה להא לונג של היבשה – שדות אורז ירוקים, נהרות כחולים והרים מיוערים
לאחר ארוחת בוקר נצא בנסיעה אל אזור נין בין (Ninh Binh) הנחשב לאחד המקומות היפים בוייאטנם – אזור של שדות אורז ירוקים מאופק לאופק, נחצים על ידי נהרות כחולים – זרועותיו של הנהר האדום, ומתוכם צצים ההרים הזקופים המיוערים ביער גשם יפיפה. כשנגיע נשוט בשמורת טאם קוק (Tam Coc) – בנחל של מים זכים, אל מערות ומנהרות טבעיים שנוצרו בסלע הגיר. נעלה אל אחד מן ההרים, כדי לראות את האזור בזמן השקיעה. לינה וארוחת ערב בנין בין.
יום 4, חמישי 6.2.20 > שמורת הציפורים ושייט במפרץ בו השתוללו הדרקונים ויצרו תצורות סלע מקסימות – מפרץ האלונג הקסום
לפני ארוחת הבוקר נצא לצפות בציפורים המתעוררות בשמורת הציפורים (Thung Nham birds Sanctuary) – חוויה מקסימה. נחזור לאכול ארוחת בוקר ואז נצא בנסיעה אל מפרץ האלונג (Halong). זה הוא אחד מאתרי הנוף היפים והמפורסמים של וייאטנם ואחד משבעת פלאי עולם. מימיו הצלולים של המפרץ מנוקדים באלפי איים/סלעים, שמבצבצים מן המים בשלל צורות, ובהם נקיקים ומערות קארסטיים. עם הגיענו נשוט אל האי קאט בה (Cat Ba), נתמקם בבית המלון וצא לתור את האי ולשוט על המפרץ. ארוחת צהריים ולינה בקאט בה.
יום 5, שישי 7.2.20 > המשך השייט המענג וחזרה להאנוי לקראת שבת
נתעורר לבוקר נפלא בתוך מפרץ הא לונג, שהוא חלק מים סין הדרומי – ים הכלוא בשרשרות איים ומופרד מהאוקיינוס השקט ובכך הוא אזור מוגן רגוע יותר. נבקר בכפר דייגים שבאי. נשוט חזרה אל האוטובוס, וניסע אל האנוי, כדי להתארגן לשבת המלכה. במידה ונגיע מוקדם נטייל לאחד מן האתרים המפורטים ביום הבא. ארוחת ערב (בית חב"ד) ולינה בהאנוי.
צילום: מוטי בלושטיין
יום 6, שבת 8.2.20 > האנוי המלכותית והממלכתית, עירו של הו צ'י מין ה"הרצל של הסינים"
אחרי תפילות הבוקר והארוחה נלך ברגל לטייל בבירה הוייאטנמית האנוי – עיר קולוניאלית שבנייניה המרשימים הם עדות להשפעה הצרפתית ולתקופה הידועה בפאר שלה. זו גם עירו של הו צ'י מין, האיש שעורר את הלאומנות הוייאטנמית שדוכאה על ידי הצרפתים, והנהיג את המאבק בהם עם תום מלחמת העולם ה-2. נצא לסיור ברגל באתריה המרכזים וברחובותיה ההומים: נבקר במתחם המאוזוליאום הענק של הו צ'י מין (Ho Chi Minh Maosoleum), מייסדה ומנהיגה של וייטנאם, ובביתו של הו צ'י מין כשהיה ראש הממשלה וכשפרש וגר ליד המוסדות המשפיעים והיה חלק "מהמטבחון המדיני-צבאי" שלה. נבקר אף בפגודת העמוד האחד (One Pillar Pagoda), שנמצא כלוא בתוך המתחם הגדול. בערב נצא לנסיעה בסייקלו – אופניים עם "מושבים" ברחובותיה העמוסים של העיר, אל שוק הלילה. ארוחת ערב (בית חב"ד) ולינה בהאנוי.
יום 7, ראשון 9.2.20 > נסיעה אל שוק יום א' בבאק הא, אליה נוהרים בני המיעוטים הגרים באזור לקנות תאו
הבוקר נצא מוקדם וניסע בכביש החדש(!) צפונה אל שוק יום א' המפורסם בבאק הא (Bac Ha), המרכז מספר קבוצות של מיעוטים אתניים שחיים לאורך הנהר האדום. המיעוטים השונים גאים מאוד בהשתייכותם לקבוצה האתנית שלהם, ושומרים על ההפרדה בעזרת סממנים חיצוניים, כלבוש, תכשיטים, קליעת השיער או גילוחו ועוד. קרוב לוודאי שנתקל בשוק וביומיים הקרובים בבני ה'מונג הצבעוני' או 'המונג השחור', בבני התאי הכהים או הלבנים, בבני הדזאו ובבני הלו לאי, המגיעים לשוק זה כל יום ראשון. בתום הסיור בשוק נמשיך בנסיעה אל סאפה (Sapa) – עיר נופש ידועה, שנבנתה תחת השלטון הצרפתי למנוחה והבראה של קציני הצבא ואנשי הפקידות הבכירים, דרך נופיה הירוקים של צפון וייאטנם. ארוחת ערב ולינה בסאפה.
יום 8, שני 10.2.20 > טיולים רגליים בין הכפרים והטרסות של האורז בהרי הצפון
לאחר ארוחת בוקר נבקר בכפרים של בני שבט ה'מונג הצבעוני' (Hmong), נהלך בין טרסות האורז המדורגות והמרשימות, ניכנס לכפרים ונראה את עבודות היד המיוחדות למקום. בערב נסתובב ברחובות התוססים של סאפה על שפע הסחורות המוצגות בידי שבטי המקום. אחר הצהרים נצא למפלי הכסף (silvet waterfall), נטפס ונראה אותם נופלים למעלה מקילומטר גובה! ארוחת ערב ולינה בסאפה.
יום 9, שלישי 11.2.20 > ביקור בכפרי ה'מונג השחור' וה'גיאיי' – חוויה נהדרת, נסיעה אל האנוי וטיסה למרכז וייאטנם
לאחר ארוחת בוקר ניסע לסיור רגלי בכפריהם של בני שבט ה'מונג השחורים' (Black Hmong), התאי האדום (Red Tai) וה'גיאיי' (Giay) ונכיר עוד ממגוון שבטי האזור, מאפייניהם ואורחות חייהם. נחזור בנסיעה להאנוי כדי לטוס לדא נאנג (De Nang) שבמרכז וייאטנם, שהיתה גם קו ההפרדה בין הצפון והדרום (קו רוחב 17) שהאו"ם היתווה בועידת ז'נבה שדנה בסיומה של המלחמה הוייאטנמית ה-1 עם הצרפתים. הם העריכו שהצפוניים מבקשים לקיים מדינה קומוניסטית בראשותו של הו צ'י מין, והדרומיים מדינה קיסרית תחת הקיסר באו דאי, השליט האחרון של שושלת נגויין. אזור זה היה זירת קרבות גדולה במלחמת וייאטנם ה-2 ונקודת נחיתת האמריקאים בשנות ה-60 וה-70 – וכאן הם התקבלו בברכות ובפרחים! אחרי הנחיתה ניסע אל הוי אן (Hoi An). ארוחת ערב (בית חב"ד) ולינה בהוי אן.
יום 10, רביעי 12.2.20 > הוי אן הציורית – עיירה של בני ההואה והיפנים
בבוקר ניסע לטייל בפארק בא נא (Ba Na) בו ניצב גשר הזהב (The Golden Bridge) או בשמו העממי – "גשר הידיים". נחזור להוי אן ונשתתף בסדנה ליצירת פנסים מסורתיים – מלאכה שהולכת ונעלמת מהעולם ולטיול בהוי אן העתיקה – עיר ציורית, שהייתה בעבר עיר נמל חשובה של סוחרים סיניים ויפנים, והיא כיום אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. נבקר באתרי העיר העתיקה, בסמטאות הציוריות ובחנויות ככל שיותיר הזמן. ארוחת ערב (בית חב"ד) ולאחריה טיסת לילה לקאן טו (Can Tho), העיר הגדולה באזור השוכנת ממש על גדות נהר המקונג, ולינה בה.
יום 11, חמישי 13.2.20 > מדרימים לתרבות המים הגדולה שבדלתת המקונג
יום בדלתת נהר המקונג (Makong Delta), המנקז את הרמה הטיבטית המזרחית ויורד ומשקה את מיאנמר, לאוס ותאילנד, חוצה את קמבודיה ונשפך את ים סין הדרומי בתחומי וייאטנם. כאן התרגלו המקומיים לחיות על המים ומהמים, ולהתחשב בהם ולהתפלל שהנהר יחזיר טובה ויהיה טוב לתושבים. נטייל נשוט על זרועות נהר המקונג האדירות, בתעלות הצרות המסתעפות ממנו בנוף ציורי של צמחיית מנגרובים דרך כפרים ציוריים ושדות אורז מוצפים. לאחר ארוחת הבוקר נצא לשייט אל השוק הצף של קאי ראנג (Cai Rang) על המקונג. פה נוכל לראות את מלאכת המסחר על המים במיטיבה: הסוחרים מציגים את מרכולתם על תורן גבוה, המוכרים הסיטונאים וקונים בעלי חנויות באים לקנות ירקות, פירות ואורז, והקיוסק המקומי עובר בין כולם ומציע שתיה קלה וחטיפים. לאחר מכן נבקר במפעלים ביתיים ומשפחתיים להכנת נייר אורז וממתקים ונראה את הבוסתנים של עצי הפרי הטרופיים, הגדלים על שפת הנהר. נהנה מהפירות הטרופיים ולא נסולק מגן העדן. אחר הצהרים נצא בנסיעה אל הו צ'י מין סיטי, (Saigon, Ho Chi Minh City) ע"ש של הו צ'י מין הידוע. ארוחת ערב ולינה בסייגון (Saigon).
יום 12, שישי 14.2.20 > אזורי הקרבות ומוזיאון המלחמה הוייאטנמית ה-2
בבוקר נצא מזרחה, אל מחוז טאי נין – אזור קרבות מאוד נרחב של הוייאט קונג (VC) והוייאט מין – שני צבאות שלחמו מטעם צפון וייאטנם במלחמת וייאטנם ה-2 – כדי לראות את אחד האתרים היחידים שנותרו באתרם מאותה מלחמה – אתר קו צ'י (Cu Chi). באתר נוכל לראות את האופן בה היו לוחמי הצפון "נעלמים" לחיילים האמריקאים דקה אחרי שירו בהם או הניחו מלכודת, ובאילו תנאים חיו והתנהלו חייהם של לוחמים אלו. אחר הביקור נחזור אל סייגון, ואם נספיק נלך לראות את מוזיאון המלחמה (The War Museum) – מוזיאון המציג באופן מוטה משהו את המלחמה – שיטה בה נהגו משטרים קומוניסטיים לייחצן את עצמם. נחזור כדי להתארגן לקראת השבת, ארוחת שבת
(בית חב"ד) ולינה בהו צ'י מין סיטי.
יום 13, שבת 15.2.20 < נוסעים דרומה, אל סייגון (הו צ'י מין סיטי) הבירה הכלכלית ודגל הקפיטליזם
שבת קלה בסייגון
לאחר התפילות וארוחת הבוקר נצא לטיול הליכה לגן החיות ולגן הבוטני, ולאתרים נוספים בעיר סייגון, הקרויה היום המודרנית והמתקדמת והעשירה ביותר בוייאטנם. נטייל בה ככל שיתאפשר לפני כניסת השבת: נראה מן החוץ את קתדרלת נוטרדאם (Notredam Church), נכנס לבניין הדואר המרכזי שנבנה על ידי בונה מגדל אייפל בפריז. ארוחת ערב (בית חב"ד) ולינה בסייגון.
יום 14, ראשון 16.2.20 > מקדשיה המפוארים של ממלכת הקמר הגדולה
בבוקר נצא בטיסה אל העיירה סיאם ריפ (Siem Reap) השוכנת ליד אתר ארכיאולוגי ענק – עיר הבירה של ממלכת הקמר הקדומה – אנגקור. מבני העיר הפשוטים שהיו בנויים מעץ ומבוץ התכלו במשך השנים, ומבני הארמונות-מקדשים של המלכים-אלים שנבנו אבן והמאגרים הגדולים של המים – נשארו, וניצבים שם עד היום כעדות לעוצמתה ולמפעליה הגדולים של הממלכה הקמרית. בשנים בהן הייתה העיר נטושה, השתלטו עצי הג'ונגל על המקדשים והיא כמעט ונעלמה מן התודעה; היא נתגלה מחדש רק בסוף המאה ה-19 ומאז נערכות במקום עבודות חשיפה, תיעוד ושימור. נתחיל את סיורינו במקדשי אנגקור (Angkor) בשער הדרומי של אנגקור טהום (Angkor Tohm), שהיא שער אל העיר בתוך העיר אנגקור, שנבנתה במאה ה-13, עת הייתה הממלכה הקמרית בודהיסטית. למקדש המרכזי של אנגקור טהום – מקדש באיון 54 מגדלים, כשלכל אחד 4 פרצופי ענק מחייכים של בודהא (עשו חשבון כמה פרצופים יש..), המישירים מבט אל המטייל בכל אשר יפנה. נמשיך אל מרפסת הפילים ואת מרפסת המלך המצורע שבקומפלקס המלכותי, שם נערכו טכסים רבי משתתפים. אחר הצהרים נטייל בשווקי העיירה, גם בשוק האוכל וגם בשוק המזכרות והביגוד וכל מה שמטייל (בסוף טיול) חולם עליו. ארוחת ערב ולינה בסיאם ריפ.
ימים 15–16, שני-שלישי 17-18.2.20 > מקדש אנגקור ואט ו"מקדש הנשים", וטיסות חזרה לישראל
בבוקר נצא לראות את הזריחה במפורסם שבמקדשים – אנגקור ואט – מקור המשיכה העיקרי של קמבודיה. מקדשים אלה מסמלים את הפאר והעוצמה שהיו נחלתה של קמבודיה בין המאות ה-9–13. המבנים מציגים ארכיטקטורה מופלאה עם פסלים ותבליטים, המהווים יצירות אומנות מרשימות ומקור מידע חשוב ביותר על חיי היום יום של אותה תקופה. נחזור לארוחת בוקר במלון, ונשוב אל לבקר במקדש הגדול של אנגקור ואט, פאר היצירה הקמרית, ונכיר את הסיפורים המרתקים על מלכיהם שהיו לאלים. נסיים באחד משיאי עתיקות אנגקור: מקדש תא פרום (Ta Prom) שנותר מכוסה בחלקו בג'ונגל כפי שמצאוהו החוקרים. אחר הצהרים ניסע לשדה התעופה כדי לטוס בטיסות בינלאומיות לישראל. הנחיתה בישראל בבוקר היום ה-16.
הערה: יתכנו שינויים במסלול עקב הטיסות, מזג האוויר, הוראות השלטונות ומיטב שיקולי המדריך לטובת הטיול.
|